Det var en kväll i juni

Älskade blogg, under 10 år med dig kommer stunder jag älskar att skriva och stunder med dess motsats. Nu ikväll insåg att jag har bloggat i 10 år, det är fullständigt galet.

Det är en livsstil som på sitt vis kändes mer rätt i en storstad, att bara låta någon fota en ”bild där man poserar” är något som var naturligt där, här i livet i Torekov känns allt så långt ifrån yta. Här känns posera fel på något vis, man vill bara vara här.

Bild från tidigare idag när jag flyttade ner mitt kontor till Mobys Shack nere i Torekov hamn.

Nu sitter jag här hemma och tittar ut över den ljusa himlen, det är kväll. Tystnaden är påtaglig, jag hör fåglarna kvittra där ute, altandörren är öppen, vinden blåser in och rör vid mitt hår. Det är kväll nu och det är min tid. Min tid att tvätta den där tvätthögen som aldrig blir tom, kanske se en film och att bara vara.

Kanske borde jag plocka upp det sista från idag, det är skönt att vakna på morgonen till ett perfekt hem, men vad är perfekt? Är inte ett hem med liv det som är perfekt? Att man lever och har kul i sitt hem, har sin charm, jag får se vad jag väljer idag. Inga måsten, bara vara är ju måttot.

Hej så länge, vi hörs igen. För nu är jag tillbaka för en stund, nu är känslan av att skriva påtagligt.

På återseende – Johanna

 

 

Upp till kamp för rättvisa!

Vi måste ställa krav, inte ska mitt bolag gå i konkurs för att försäkringsbolaget har krav de aldrig meddelat att de haft.
Ska jag förlora ett lager på 951000kr (försäljningsvärde 2450000kr) i ett inbrott och sedan få ut 0kr på försäkringen?

Nu börjar fighten, jag och ByEngbergs nya advokat mot försäkringsbolaget. Jag ställer mig den stora frågan, hur bra koll har vi på alla paragrafer vi aldrig fått?

Jag är kvinna och ensamstående mamma, driver eget, älskar livet som entreprenör och har ett starkt varumärke ByEngberg. Jag flyttade från Stockholm till lugnet i Torekov och nu så håller mitt älskade företag på att slås i spillror pga av några som ej förstod skillnaden på ditt och mitt, för att jag valde fel försäkringsbolag.

Nu kavlar jag upp armarna, för det jag tror på. Pippi Långstrump har fått en ny skepnad, för jag kommer gå min väg och jag kan lyfta (ByEng)berg.

#visaallaparagrafer In och följ resan på Instagram @byengberg_com

Foto: Robert Gabrielsson

Im back!

Hejdå bloggen Royal Kids på tidningen mama, och hej min gamla blogg. Nu är det dags att planera framtiden, men en sak är säker jag ska skapa denna blogg snyggare inom kort. En slags Royal Kids blogg med en touch av barnmode och mitt liv som enastående (enastående är en trevligare variant utav begreppet ensamstående) mamma vid sidan av livet som entreprenör.

Jag och min poddkollega Johanna Hulander. Foto: Robert Gabrielsson. Makeup & hår: Dashl.se

Vi ses här framöver, jag älskar kommentarer så fyll bloggen med frågor, hejarop osv. Så fyller jag bloggen med härlig Inspo om livet, sådant som rör yta och djuphet.

Kram Johanna

Är vårt liv i Torekov likt filmen Solsidan?

Nedan ser ni en av de biler som togs tidigare i veckan när jag besökte vår kungliga huvudstad Stockholm.

Foto: Robert Gabrielsson. Makeup & hår: Dashl.se / Tove Dalsryd

Jag är uppväxt i textilstaden Borås, bodde en kortare tid i Göteborg, i många år blev älskade Stockholm mitt hem. Jag skriver älskade, för det är just var min tid i Stockholm var. Nu bor jag i byn som har under 1000 invånare, jag talar om Torekov som senast ut är mest känt som inspelningsplats till Solsidan. På sommaren förvandlas denna gamla fiskeby till ett semesterparadis likt ett mingeluppslag tagen ur Svensk Damtidning. Från ca 900 invånare till 10000 invånare under sommarmånaden juli.

Jag får ofta frågan över om Torekov är som just Solsidan filmen själv, låt oss klargöra begreppen och gå till botten med det här. För hur många av er läsare har inte sett på Solsidan filmen och tänkt tankar som om är det verkligen sådär på riktigt. Man tänker sig en viss ironi, men nej jag får nog dementera och säga att den vanligaste frågan här är När kom ni hit? När kom ni ner? 

Det stämmer att i denna by är badrocken uniformen på sommaren, den ska helst inte vara ny utan gammal och gärna ärvd. Är den inte ärvd så ska den vara inköpt från det lokala företaget Morning Dip, som drivs av en grym entreprenörsmamma Anna Löwenhielm.  Jag är otroligt ute, jag har ej anammat detta och inte heller ser ni mig köa på badbryggan för att ta morgondoppet. Något som borde räknas som en tabu när man bor här.

Foto: Morning Dip

Jag vet inte hur många gånger jag på sommaren får frågan ”är inte du tredje generationen”? Ju fler generationer man bott i Torekov, desto bättre. Jag älskar att vid frågor som dessa svara ”nej jag hade aldrig varit i Torekov innan vi flyttade hit”. Det är faktiskt sant, den historien får ni läsa en dag i den bok jag nu håller på och skriver. Jag skriver en bok, spännande va? Jag har inte fått storhetsvansinne, jag har bara upplevt mycket sekretessbelagt som passar in i en roman.

Kindpussar och mingel, är något som enbart sker på sommaren när sommargästerna från Stockholm, London, Schweiz mfl anländer.

Träskor är trendigt, attans jag glider mest runt i sneakers som är bekväma.

Efter man har köat på morgonbryggan, så köar man sedan för att få sitt bröd från Rapps Konditori, det är en del i morgonrutinen. Många bär badrock utan något under har jag fått förklarat för mig av säkra källor…

Johan Lindeberg som är den välkända kläddesignern, har som ett integrationsprojekt varit med och inrett den lokala pizzerian Torekov Pizzeria. En inredning som sticker ut och med sin otroligt mäktiga fotokonst, skapar han nu en snackis i media och en rikstäckande nyfikenhet. På väggarna ser vi mäktiga kvinnor, som utstrålar pondus och med olika förutsättningar från världens hörn har de blivit sedda för just dem de är.

Men Torekov är så mycket mer än ytliga fasader och kindpussar, det är just hit vi alla åker för att finna lugnet. Att bara få vara, barnens frihet på en cykel, stranden, badbryggan, den unika himmelens ljus, en natur över det vanliga och maten som kommer direkt från de lokala bönderna. De lokala entreprenörerna, konsten och restaurangerna. Här är varje entreprenör unik och relationen mellan alla i bygden är likt filmen Så som i himmelen. För många förknippas även Torekov som en anhalt under Skåneleden, cyklar i bredd ses ofta på de smala landsvägarna. Jag och mina barn älskar livet här i Torekov! Bor man året runt får man uppleva lugnet som är lugnare än man någonsin kan förstå, varvat med pulsen under sommarhalvåret. Vi bor i ett slags resort känns det som, med 77 hus som har tillhörande pool, bastu, tennisbana och orangeri. Vill man kan man addera tjänster som förbättrar trädgård eller varför inte en taxiresa till flygplatsen. Grannarna är enormt trevliga och när man minst anar det sitter man på kaffe eller middag hos någon av grannarna.

Har du inte sett filmen, så se den! Den utlovar många skratt.

Egentid, livets mening och minnen

Nu sitter jag här på ett café i tennisens huvudstad Båstad och funderar över livet, över det som är lugn och ro. Det som är egentid, för vad är det egentligen man som mamma helst gör de få gånger man är ensam? Förr besökte jag Båstad med tennis på dagarna och kvällarna spenderades vid champagnebord intill kungligheter, tennisspelare och härliga människor. Idag är många av oss som då upplevde Båstads glansdagar, numera föräldrar som delar stunder fulla av kärlek och de små utmaningar som där tillhör. Ett nytt skede i livet, som känns äkta och överfullt med kärlek. Meningen med livet får ett nytt perspektiv när ens barn föds, men det är viktigt att fortfarande ge näring till sig själv. Som jag alltid säger, vattna dig själv och blomstra upp, glöm inte vem du är för du är unik.

Men vad är egentid idag? Själv sätter jag mig helst på ett café eller restaurang alldeles ensam, med en kaffe och mina tankar i pulsens värld. Ett café bjuder på människor, intryck, men också bubblan av att bara få vara med sig själv i sina tankar.

Jag var i Stockholm i veckan, bodde 4 dagar på mitt favorithotell Hotel Diplomat. Det är som att komma hem när jag stiger in där, trevlig personal och en underbart lyxig miljö.

Denna gången fick vi in en Trendpodden-plåtning med grymma fotografen Robert Gabrielsson, resultatet får ni se på söndag.

Nu ska jag trendspana till mitt nästa inlägg, håll utkik!

 

Bakom ytan finns privatlivet

Mitt egna liv är för stunden långt bortom kunglig glans och yta, men är man bloggare får man bita ihop och stå rakryggad igenom utmaningar i livet. En blogg kan vara personlig, men min är långt ifrån privat.

När jag väljer att utesluta det privata, får jag helt enkelt lägga locket på, skriva ett inlägg om något helt annat och för en stund fly det privata. Några som inte flyr, är alla mammor inne i gruppen ”mamapower” på Facebook. Där är alla pekpinnar borta, där är ärlighet och sanning ett faktum, just där finner du ett helt mamma-crew som hejar, hyllar och tipsar.

Kram Johanna

PS: Tack för att just du kikar in här!

 

Kungligt mini-me fashion

Idag är det dags för kunglig modeinspiration i mini-me format.

För att få känslan spanar vi in varmärket Bonpoint som är ett märke vi ofta ser prinsessan Madeleines barn bära. Såväl prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne bär varumärket frekvent.

Svenska varumärket Livly tycks vara hela kungafamiljens favoritmärke. Men det är inte bara kungafamiljens favorit, vi ser märket hyllas gång på gång på socialamedier av modeälskade mammor.

https://www.instagram.com/p/BhbEQgBAQw_/?hl=sv&taken-by=livly_stockholm

Liberty London är en återkommande favorit i den inre kretsen kring kungabarnen, något man förstår när man ser välarbetade tyger som detta.

Är man prinsessa bär man hårrosett, dessa kommer från Petite Olivia.

Tartine et Chocolat, jag minns när jag besökte butiken i franska Rivieran.  Där fann jag klassiska plagg, men även inredning som var på en nivå jag sällan skådat i Sverige. Imorgon kommer ett reportage med så inreder du barnrummet klassiskt, missa inte det.

 

En babyborste i finaste kvalitet från Marie-Chantal. 

 

Tillsammans är vi starka och vi kan förändra det vi tror på!

Jag fick en trevlig fråga utav en av er läsare: Hur skulle du Johanna klä de små kungliga prinsessorna?

Tänk att vara stylist till någon av världens alla kungliga små kungligheter, vilken dröm! Jag har arbetat i klädbranschen i 21 år och av dessa år har jag varit inom området barnmode i 6 år. När man driver en butik, får man klä alla typer av barn, kända som okända, på sätt och vis är det som att vara en stylist. Men om det var dags för ett officiellt sammanhang och arbetet var att finna en festlook till en kunglighet, då hade jag valt mellan nedan plagg beroende på vem av dem det är. Det engelska, svenska, danska och spanska kungahuset är mina favorit kungahus. De har redan stenkoll och de gör otroligt bra klädval gång på gång.

Är du intresserad av en unisex look skulle jag kika in här.

Jag är medveten om att barn ska få vara barn, att många som hamnar in på denna blogg inte tycker det ska finnas något som heter flickig eller pojkigstil. Men i de kungliga salongerna så klär sig barnen som deras föräldrar, precis som de klassiska föräldrarna klär sina barn. Alla grupper av föräldrar klär sina barn på sitt vis, låt oss nu inte lägga fokus och vikt på vad vi själva tycker, utan låt alla få välja sin stil. Vi är vuxna, de är barn, vi ska lära våra barn att gå sin väg och göra sina val. Vi ska lära våra barn att vara goda, varma och omtänksamma. Politiska åsikter sitter inte i klädval, men det ligger en tyst låg viskande röst där vuxna och barn sätter människor i fack pga klädstilen. Låt oss tillsammans ta bort dessa viskande rösterna, istället skriker vi ut: Vi alla är underbara, vi gör vår grej och nu lägger vi tillsammans fokus på de viktiga områdena vi vill kriga för. Att alla barn förtjänar en trygg uppväxt, att alla människor är lika värda, att inget är konstigt, att allt är normalt, vi sträcker ut en hand till alla världens barn och mammor som behöver oss världen över, vi skänker pengar till forskning så barn föds tryggt och slipper fruktansvärda sjukdomar. Tillsammans är vi starka och vi kan förändra det vi tror på!

Med ett hopp om en ljus framtid för allas våra barn – Johanna Engberg

Yta är inte nödvändigt, men det kryddar upp livet och om vi bryr oss om världen är mode helt tillåtet!  

Hucklebones London, ett engelskt varumärke som är kända för sin festliga look i mini-me känsla 

Marie-Chantal Jacquard dress –  Ett varumärke vi ser frekvent inom kungligheterna är Marie-Chantal, läs gärna min personliga intervju med prinsessan Marie-Chantal.

Tartine et Chocolat, kanske inte direkt strandlooken, men denna klänning känns perfekt för bröllop eller festliga sammanhang.

Charabia, det fransk-svenska varumärket som vi vid flera tillfällen sett prinsessorna Estelle och Leonore bära.

Amaia Kids – tänk dig om lilla prinsessan Adrienne bar denna lilla rosa skapelse, underbar!