Upp till kamp för rättvisa!

Vi måste ställa krav, inte ska mitt bolag gå i konkurs för att försäkringsbolaget har krav de aldrig meddelat att de haft.
Ska jag förlora ett lager på 951000kr (försäljningsvärde 2450000kr) i ett inbrott och sedan få ut 0kr på försäkringen?

Nu börjar fighten, jag och ByEngbergs nya advokat mot försäkringsbolaget. Jag ställer mig den stora frågan, hur bra koll har vi på alla paragrafer vi aldrig fått?

Jag är kvinna och ensamstående mamma, driver eget, älskar livet som entreprenör och har ett starkt varumärke ByEngberg. Jag flyttade från Stockholm till lugnet i Torekov och nu så håller mitt älskade företag på att slås i spillror pga av några som ej förstod skillnaden på ditt och mitt, för att jag valde fel försäkringsbolag.

Nu kavlar jag upp armarna, för det jag tror på. Pippi Långstrump har fått en ny skepnad, för jag kommer gå min väg och jag kan lyfta (ByEng)berg.

#visaallaparagrafer In och följ resan på Instagram @byengberg_com

Foto: Robert Gabrielsson

Im back!

Hejdå bloggen Royal Kids på tidningen mama, och hej min gamla blogg. Nu är det dags att planera framtiden, men en sak är säker jag ska skapa denna blogg snyggare inom kort. En slags Royal Kids blogg med en touch av barnmode och mitt liv som enastående (enastående är en trevligare variant utav begreppet ensamstående) mamma vid sidan av livet som entreprenör.

Jag och min poddkollega Johanna Hulander. Foto: Robert Gabrielsson. Makeup & hår: Dashl.se

Vi ses här framöver, jag älskar kommentarer så fyll bloggen med frågor, hejarop osv. Så fyller jag bloggen med härlig Inspo om livet, sådant som rör yta och djuphet.

Kram Johanna

Är vårt liv i Torekov likt filmen Solsidan?

Nedan ser ni en av de biler som togs tidigare i veckan när jag besökte vår kungliga huvudstad Stockholm.

Foto: Robert Gabrielsson. Makeup & hår: Dashl.se / Tove Dalsryd

Jag är uppväxt i textilstaden Borås, bodde en kortare tid i Göteborg, i många år blev älskade Stockholm mitt hem. Jag skriver älskade, för det är just var min tid i Stockholm var. Nu bor jag i byn som har under 1000 invånare, jag talar om Torekov som senast ut är mest känt som inspelningsplats till Solsidan. På sommaren förvandlas denna gamla fiskeby till ett semesterparadis likt ett mingeluppslag tagen ur Svensk Damtidning. Från ca 900 invånare till 10000 invånare under sommarmånaden juli.

Jag får ofta frågan över om Torekov är som just Solsidan filmen själv, låt oss klargöra begreppen och gå till botten med det här. För hur många av er läsare har inte sett på Solsidan filmen och tänkt tankar som om är det verkligen sådär på riktigt. Man tänker sig en viss ironi, men nej jag får nog dementera och säga att den vanligaste frågan här är När kom ni hit? När kom ni ner? 

Det stämmer att i denna by är badrocken uniformen på sommaren, den ska helst inte vara ny utan gammal och gärna ärvd. Är den inte ärvd så ska den vara inköpt från det lokala företaget Morning Dip, som drivs av en grym entreprenörsmamma Anna Löwenhielm.  Jag är otroligt ute, jag har ej anammat detta och inte heller ser ni mig köa på badbryggan för att ta morgondoppet. Något som borde räknas som en tabu när man bor här.

Foto: Morning Dip

Jag vet inte hur många gånger jag på sommaren får frågan ”är inte du tredje generationen”? Ju fler generationer man bott i Torekov, desto bättre. Jag älskar att vid frågor som dessa svara ”nej jag hade aldrig varit i Torekov innan vi flyttade hit”. Det är faktiskt sant, den historien får ni läsa en dag i den bok jag nu håller på och skriver. Jag skriver en bok, spännande va? Jag har inte fått storhetsvansinne, jag har bara upplevt mycket sekretessbelagt som passar in i en roman.

Kindpussar och mingel, är något som enbart sker på sommaren när sommargästerna från Stockholm, London, Schweiz mfl anländer.

Träskor är trendigt, attans jag glider mest runt i sneakers som är bekväma.

Efter man har köat på morgonbryggan, så köar man sedan för att få sitt bröd från Rapps Konditori, det är en del i morgonrutinen. Många bär badrock utan något under har jag fått förklarat för mig av säkra källor…

Johan Lindeberg som är den välkända kläddesignern, har som ett integrationsprojekt varit med och inrett den lokala pizzerian Torekov Pizzeria. En inredning som sticker ut och med sin otroligt mäktiga fotokonst, skapar han nu en snackis i media och en rikstäckande nyfikenhet. På väggarna ser vi mäktiga kvinnor, som utstrålar pondus och med olika förutsättningar från världens hörn har de blivit sedda för just dem de är.

Men Torekov är så mycket mer än ytliga fasader och kindpussar, det är just hit vi alla åker för att finna lugnet. Att bara få vara, barnens frihet på en cykel, stranden, badbryggan, den unika himmelens ljus, en natur över det vanliga och maten som kommer direkt från de lokala bönderna. De lokala entreprenörerna, konsten och restaurangerna. Här är varje entreprenör unik och relationen mellan alla i bygden är likt filmen Så som i himmelen. För många förknippas även Torekov som en anhalt under Skåneleden, cyklar i bredd ses ofta på de smala landsvägarna. Jag och mina barn älskar livet här i Torekov! Bor man året runt får man uppleva lugnet som är lugnare än man någonsin kan förstå, varvat med pulsen under sommarhalvåret. Vi bor i ett slags resort känns det som, med 77 hus som har tillhörande pool, bastu, tennisbana och orangeri. Vill man kan man addera tjänster som förbättrar trädgård eller varför inte en taxiresa till flygplatsen. Grannarna är enormt trevliga och när man minst anar det sitter man på kaffe eller middag hos någon av grannarna.

Har du inte sett filmen, så se den! Den utlovar många skratt.

Egentid, livets mening och minnen

Nu sitter jag här på ett café i tennisens huvudstad Båstad och funderar över livet, över det som är lugn och ro. Det som är egentid, för vad är det egentligen man som mamma helst gör de få gånger man är ensam? Förr besökte jag Båstad med tennis på dagarna och kvällarna spenderades vid champagnebord intill kungligheter, tennisspelare och härliga människor. Idag är många av oss som då upplevde Båstads glansdagar, numera föräldrar som delar stunder fulla av kärlek och de små utmaningar som där tillhör. Ett nytt skede i livet, som känns äkta och överfullt med kärlek. Meningen med livet får ett nytt perspektiv när ens barn föds, men det är viktigt att fortfarande ge näring till sig själv. Som jag alltid säger, vattna dig själv och blomstra upp, glöm inte vem du är för du är unik.

Men vad är egentid idag? Själv sätter jag mig helst på ett café eller restaurang alldeles ensam, med en kaffe och mina tankar i pulsens värld. Ett café bjuder på människor, intryck, men också bubblan av att bara få vara med sig själv i sina tankar.

Jag var i Stockholm i veckan, bodde 4 dagar på mitt favorithotell Hotel Diplomat. Det är som att komma hem när jag stiger in där, trevlig personal och en underbart lyxig miljö.

Denna gången fick vi in en Trendpodden-plåtning med grymma fotografen Robert Gabrielsson, resultatet får ni se på söndag.

Nu ska jag trendspana till mitt nästa inlägg, håll utkik!

 

Bakom ytan finns privatlivet

Mitt egna liv är för stunden långt bortom kunglig glans och yta, men är man bloggare får man bita ihop och stå rakryggad igenom utmaningar i livet. En blogg kan vara personlig, men min är långt ifrån privat.

När jag väljer att utesluta det privata, får jag helt enkelt lägga locket på, skriva ett inlägg om något helt annat och för en stund fly det privata. Några som inte flyr, är alla mammor inne i gruppen ”mamapower” på Facebook. Där är alla pekpinnar borta, där är ärlighet och sanning ett faktum, just där finner du ett helt mamma-crew som hejar, hyllar och tipsar.

Kram Johanna

PS: Tack för att just du kikar in här!

 

Kungligt mini-me fashion

Idag är det dags för kunglig modeinspiration i mini-me format.

För att få känslan spanar vi in varmärket Bonpoint som är ett märke vi ofta ser prinsessan Madeleines barn bära. Såväl prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne bär varumärket frekvent.

Svenska varumärket Livly tycks vara hela kungafamiljens favoritmärke. Men det är inte bara kungafamiljens favorit, vi ser märket hyllas gång på gång på socialamedier av modeälskade mammor.

https://www.instagram.com/p/BhbEQgBAQw_/?hl=sv&taken-by=livly_stockholm

Liberty London är en återkommande favorit i den inre kretsen kring kungabarnen, något man förstår när man ser välarbetade tyger som detta.

Är man prinsessa bär man hårrosett, dessa kommer från Petite Olivia.

Tartine et Chocolat, jag minns när jag besökte butiken i franska Rivieran.  Där fann jag klassiska plagg, men även inredning som var på en nivå jag sällan skådat i Sverige. Imorgon kommer ett reportage med så inreder du barnrummet klassiskt, missa inte det.

 

En babyborste i finaste kvalitet från Marie-Chantal. 

 

Tillsammans är vi starka och vi kan förändra det vi tror på!

Jag fick en trevlig fråga utav en av er läsare: Hur skulle du Johanna klä de små kungliga prinsessorna?

Tänk att vara stylist till någon av världens alla kungliga små kungligheter, vilken dröm! Jag har arbetat i klädbranschen i 21 år och av dessa år har jag varit inom området barnmode i 6 år. När man driver en butik, får man klä alla typer av barn, kända som okända, på sätt och vis är det som att vara en stylist. Men om det var dags för ett officiellt sammanhang och arbetet var att finna en festlook till en kunglighet, då hade jag valt mellan nedan plagg beroende på vem av dem det är. Det engelska, svenska, danska och spanska kungahuset är mina favorit kungahus. De har redan stenkoll och de gör otroligt bra klädval gång på gång.

Är du intresserad av en unisex look skulle jag kika in här.

Jag är medveten om att barn ska få vara barn, att många som hamnar in på denna blogg inte tycker det ska finnas något som heter flickig eller pojkigstil. Men i de kungliga salongerna så klär sig barnen som deras föräldrar, precis som de klassiska föräldrarna klär sina barn. Alla grupper av föräldrar klär sina barn på sitt vis, låt oss nu inte lägga fokus och vikt på vad vi själva tycker, utan låt alla få välja sin stil. Vi är vuxna, de är barn, vi ska lära våra barn att gå sin väg och göra sina val. Vi ska lära våra barn att vara goda, varma och omtänksamma. Politiska åsikter sitter inte i klädval, men det ligger en tyst låg viskande röst där vuxna och barn sätter människor i fack pga klädstilen. Låt oss tillsammans ta bort dessa viskande rösterna, istället skriker vi ut: Vi alla är underbara, vi gör vår grej och nu lägger vi tillsammans fokus på de viktiga områdena vi vill kriga för. Att alla barn förtjänar en trygg uppväxt, att alla människor är lika värda, att inget är konstigt, att allt är normalt, vi sträcker ut en hand till alla världens barn och mammor som behöver oss världen över, vi skänker pengar till forskning så barn föds tryggt och slipper fruktansvärda sjukdomar. Tillsammans är vi starka och vi kan förändra det vi tror på!

Med ett hopp om en ljus framtid för allas våra barn – Johanna Engberg

Yta är inte nödvändigt, men det kryddar upp livet och om vi bryr oss om världen är mode helt tillåtet!  

Hucklebones London, ett engelskt varumärke som är kända för sin festliga look i mini-me känsla 

Marie-Chantal Jacquard dress –  Ett varumärke vi ser frekvent inom kungligheterna är Marie-Chantal, läs gärna min personliga intervju med prinsessan Marie-Chantal.

Tartine et Chocolat, kanske inte direkt strandlooken, men denna klänning känns perfekt för bröllop eller festliga sammanhang.

Charabia, det fransk-svenska varumärket som vi vid flera tillfällen sett prinsessorna Estelle och Leonore bära.

Amaia Kids – tänk dig om lilla prinsessan Adrienne bar denna lilla rosa skapelse, underbar!

 

 

Bakom fasaden är vi alla bara människor

Kritiken flödar hos stora influenser inom de svenska sociala medierna, det är prinsessan Kate Middleton som vinkat till hela världen med sin nyfödda bebis i famnen.

Det är hennes jobb, som prinsessa i England ska du vinka till världen den dag barnet föds. På med klänningen, sminket och föna håret. Men under klänningen kan vi gissa att hon står med världens osexigaste trosa full med blod och med smärtan som är total, det klart hon är precis som oss andra mammor. Fasaden måste finnas där, det tillhör den kungliga världen. Men kära ni som dissar, kungligheterna är precis som vilka människor som helst. De får inte välja sina situationer, de ska följa traditioner och det har ju sin charm. Jag gillar kungligheter, jag gillar det de gör för sitt land och rike.

Idag fyller hennes älskade dotter prinsessan Charlotte 3 år, de presenterar denna händelse med en bild från i höstas där prinsessan bär favoritmärket Amaia Kids. 

 

Guide – så shoppar du hållbart

Ärva eller köpa nytt? En fråga som givetvis inte har några rätt eller fel svar. Men i det konsumtionssamhälle vi lever i, kan man med fördel ta fram sina gamla fina kläder om man har dem sparade. Det svenska kungahusets små prinsessor och prinsar har vid flera gånger synts i ärvda kläder, något jag både hyllar och tycker är charmigt.

Men om man inte har ärvda kläder att ta fram, vad kan man då som förälder göra för att tänka på miljön och konsumtionspåverkan?

  1. Köp rätt mängd kläder, något som både är bra för ekonomin och för miljön. Hur mycket kläder behöver ditt barn? Köp just dessa med gott samvete och njut av att se ditt barn bära plaggen. Det är 7 dagar på en vecka, så realistiskt sett skulle det räcka med max 7 outfits som man mixar och matchar. Vissa har mindre, andra fler, det är du och din familj som bestämmer vad som är rätt för er.
  2. Leta upp plagg som är ekologiska.
  3. Köp kvalitetskläder på secondhand eller på loppisar. Kvalitetskläder i hög kvalitet går att tvätta om och om igen, det gör att plaggen går att använda på flera barn utan att de sönder tvättade ut. Något som givetvis är en smaksak!
  4. Använd rätt tvättmedel och exakt rekommenderad mängd medel. Tvättar du på fel vis så slits plagget i onödan. Skonsamt tvättmedel kan med fördel användas. Vänd plaggen ut och in när du tvättar. Plagg som känns lite känsligare läggs i ”BH-påse”.
  5. Se upp för billiga erbjudanden från nätsidor från fjärran, där du handlar direkt från fabriker där kontroller för kemikalier ej gjorts. Billigt är inte alltid bäst!
  6. Alla har ej råd att handla kläder till sina barn, så skänk plagg dina barn växt ut och se till att plaggen används om och om igen. På min dotters förskola har man infört en hylla där man får lägga kläder som ens barn växt ut, namnmärkningen stryks och så kan vem som helst ta kläder från hyllan.

I veckan röstade  EU:s medlemsländer igenom kommissionens förslag att 33 farliga ämnen som kan förekomma i kläder, kommer förbjudas inom hela EU from 2020. De ämnen som förbjuds är konstaterat cancerframkallande, reproduktionsstörande eller kan skada generna, i skor och textilvaror.

I Sverige har vi kommit långt när det gäller hållbart mode, jag har vid två tillfällen varit inbjuden till Annie Lööf där jag och andra aktörer inom modeindustrin har haft intressanta samtal om just detta. Tillsammans med personer från media, klädföretag och influensers har vi tagit lärdom av varandra.

Det är just med varandras kunskap som vi tillsammans blir klokare och starkare, om du ej har intresset tycker jag du kan lita på svenska varumärken som Minirodini, Tao & Friends, Civiliants, Gardner & the gang, One we Like mfl. Det är otroligt inspirerande att vi i Sverige har så många renodlade ekologiska varumärken för barn, barnklädesbranschen har kommit betydligt längre än vuxenvärlden.

Är du tveksam på material, gifter eller märkningar – fråga då personalen i butiken du handlar i, det är deras roll att guida dig igenom dina köp och låt dem svara på frågor om produktion och vilka länder plaggen är tillverkade i.

Lycka till! Har du några frågor är du alltid välkommen att kommentera.

One we Like – Peace sweater, i vår finner vi varumärkets starkaste kollektion sedan start. 

Tao & Friends – coola gänget i brillor och kläder i mjuk organisk bomull. Här är alla killar & tjejer välkomna att välja vilket plagg de vill, sen är det bara att sjunga ”We run the world”.

Den här rosa tröjan från Gardner & the Gang står högt på önskelistan. Ekologiskt, lekfullt och mjukt. Dubbel like på den! 

Civiliants – det är så förbaskat snyggt att bära just en t-shirt med ett print som bara känns så rätt. Cool look, men ändå lekvänlig och mjuk. Både tröjan ovan och looksen nedan kommer från varumärket. 


Driver man en blogg som heter Royal Kids, så måste jag hylla Pico jackan från Minirodini, som nyligen bars av prins Alexander. Jackan som år efter år är omåttligt populär, går numera att köpa i 9 olika färger.

 

Varför gillar jag barnmode?

Prinsessan Madeleine har idag delat med sig av en bild på henne och prinsessan Adrienne, där de matchar i ljusrosa. Vi skådar en vacker bild, som lyser av värme och kärlek. Jag gissar att de tog fler bilder när denna bild fotades, jag hoppas vi alla snart får se en syskonbild på dessa tre söta små kungligheter. Prinsessan Leonore, 4 år, prins Nicolas, 2 år, och prinsessan Adrienne, 1,5 månad.

I senaste tidningen mama har jag utsett prinsessan Madeleines familj som världens bäst klädda kungliga familj.

I och med det kungliga reportaget i tidningen mama, har jag fått äran att skriva denna blogg, när no5 anländer i butik försvinner min blogg här. Jag har redan lite ”ångest” för det, jag älskar ju att blogga här på tidningen mama. Ni är underbara kära läsare! Ni som ej förstår er på intresset för kungligt barnmode och min blogg, jag förstår er på sätt och vis. Vi gillar alla olika saker och det är just det som är det fina i livet, att vi väljer våra egna val.

I media har jag får titeln barnklädesexpert, jag följer varumärken världen över och själv har jag en förkärlek för klassiskt barnmode. Men jag har en ödmjukhet i mitt intresse, jag dömer inga stilar och jag uppmuntrar alla att göra sin grej. Gå din väg, följ din magkänsla och lär dina barn att älska sig själva för dem de är.

I helgen tänker jag spendera tid med dem jag älskar allra mest, mina två döttrar. Jag tänker leka, skratta och ha kul. Det är just det livet handlar om, att vara i nuet med dem man älskar.

Vill du lyssna på en podd i helgen, så kan du lyssna på podden som jag är en av två i.